Salt & SöttI havsvatten finns stora mängder lösta salter, mest natriumklorid, dvs. koksalt. Sötvatten innehåller också salter men i betydligt mindre mängd.
Färg, lukt eller smakEgenskaper som färg, lukt eller smak beror på i vattnet lösta ämnen. Det vatten man får ur en grävd eller borrad brunn innehåller ett antal ämnen med varierande betydelse för vattnets användbarhet i ett hushåll. Ett exempel är kalk som kan bilda besvärliga avlagringar i kokkärl och värmesystem.
JärnJärn kan också förekommer i höga halter kan orsaka bruna utfällningar och missfärga tvätt. I bergborrade brunnar kan radon förekomma.
Vatten kan också vara en god livsmiljö för mikroorganismer som bakterier, virus eller svampar. Olika mag- och tarmsjukdomar sprids med vatten förorenat med avföring från djur och människor. |
VattenkvalitetOlika krav ställs på vatten beroende på vad det ska användas till.
Ökad användning av hushållsmaskiner, mm. innebär allt större krav beträffande kvalitet och tillgång på vatten även på enskilda anläggningar. Det är vanligt att ett brunnsvatten har en eller flera egenskaper som kan innebära problem när det används för hushållsändamål. I många fall finns möjligheter till åtgärder genom att till exempel förbättra brunnens konstruktion eller att installera filterutrustning. Samtidigt ska man vara medveten om att vattnets kvalitet kan förändras bland annat beroende på förbrukning och årstiden. VattenbristVissa områden i Sverige lider av vattenbrist. Tänk på att inte slösa på vatten i onödan, t.ex. inte vattna gräsmattan eller duscha för länge. Läs mer om vattenbrist här
|
|